Scroll


We zijn met zijn allen steeds meer verbonden via digitale technologie. En toen kwam corona. Door het thuiswerk zijn we meer en meer op deze technologie gaan vertrouwen om onze job uit te voeren.

Tele-werken, zoom-sessies, teams-vergaderingen, ... de meerderheid van de werknemers zijn ondertussen vertrouwd met deze vormen van werken en communiceren.

Deze gastblog werd geschreven door Marieke van Stek Coach uit Mol.

Marieke van Stek Coach uit Mol

Wat is een computer burn-out?

Je kan makkelijk de vergelijking maken met een computer die aan het vastlopen is. Je merkt dat hij soms blijft hangen, af en toe negeert hij wat je wil doen of sluit hij zelfs gewoon af zonder vragen. Je merkt dit wel op, maar wanneer de computer terug doet wat je wil ben je dit alweer vergeten. Een burn-out, in dit geval een computer burn-out, werkt hetzelfde.

Je staat gedurende langere tijd onder stress en je 'reserves' raken leeg. Je voelt je uitgeput, je krijgt geheugen- en concentratieproblemen, je hebt last van heftige emotionele reacties en je neemt afstand van je stressor. Bij een computer burn-out is je stressor je computer of digitale apparaten in het algemeen.
Digital burn-outTips om een computer burn-out tegen te gaan

Wat kan je nu doen om ervoor te zorgen dat je niet in een computer burn-out terecht komt? M.a.w. dat jouw computer niet crasht, maar tijdig geupdated wordt? Ik zet 5 effectieve manieren op een rij die je makkelijk kan toepassen

  1. Unplug! Makkelijker dan dit kan het natuurlijk niet worden. Zorg dat je elke dag voor een bepaalde tijd niet meer verbonden bent met de digitale wereld.

  2. Reageer niet onmiddellijk op elke mail of op elk berichtje dat binnenkomt. Veel mensen stoppen met hun werk wanneer ze een bericht ontvangen. Dit zorgt voor een voortdurend gevoel van aandachtig en aanwezig moeten zijn. Stel vaste momenten in waarop je mails en berichten beantwoord. Niet alles heeft namelijk onmiddellijk een antwoord nodig.

  3. Doe elk uur iets waardoor je hartslag gaat versnellen en je even afstand neemt van je computer. Als je thuis werkt, kan je makkelijk wat kracht- of conditieoefeningen doen tussendoor. Maar ook op kantoor zijn er mogelijkheden. Loop bijvoorbeeld de trap eens op en af (1 of meer keren) of laat je lunch in de wagen liggen zodat je deze nog moet ophalen.

  4. Hou je aan je werktijden. Heeft het echt zin om ook na werktijd nog werkmails te lezen? Focus op dat wat je aan het doen bent en wees hier volledig bij aanwezig.

  5. Ga de natuur in. De natuur heeft een ongelofelijk positief effect op onze mentale en fysieke gezondheid. Een lunchpauze is zoveel meer waard wanneer je hier een wandeling in de natuur aan kan verbinden. Ook je lunch opeten in de buitenlucht (liefst in het groen) doet wonderen voor onze ingesteldheid. Lukt dit niet tijdens je werkdag, maak dan na het werk even tijd om de natuur in te trekken. Je zal mij dankbaar zijn.


Coaching in de natuur: Marieke van Stek Coach uit Mol

Heb jij het gevoel dat jouw computer begint vast te lopen?

Aarzel dan niet en zoek tijdig hulp! Veel burn-outs zijn te voorkomen wanneer mensen tijdig hulp zoeken om hun batterijen weer op te laden. Coaching in de natuur is de perfecte manier om opnieuw energie te vinden en sterker in je job en in je leven te staan. We combineren immers de voordelen van de natuur met goede coaching die écht werkt.

Benieuwd naar meer of nood aan een afspraak voor jezelf of je werknemers? Surf naar Stek of volg mij op Facebook, Instagram of Linkedin.

Deze gastblog werd geschreven door Marieke van Stek Coach uit Mol.Digital burn-out

Klaar om te starten?

Laten we dan samen de natuur in trekken! Maak een afspraak en start met een gratis kennismakingsgesprek.Uw wil een professionele website?